Maleri / Yoshio Nakajima

Yoshio Nakajima


 
Verdenskendt Cobra kunstner – kaldet ”Solens Søn”. Født 1940 i Japan.
Yoshio Nakajima er repræsenteret på 35 kunstmuseer over hele verden, bl.a. Silkeborg, Århus og Herning Kunstmuseum. Yoshio Nakajima har desuden sit eget museum i Japan, og fungerer også som professor og rektor for kunstakademiet i Saitama.
Debuterede som kunstner 12 år gammel, hvorefter han studerede kunst i Tokyo. Det blev derefter til en række udstillinger i Amsterdam, Paris, London, Antwerpen og
Moskva.
.
Yoshio Nakajima flytter til Europa for at studere på kunstakademiet i Rotterdam. Dette fører til nye venskaber indenfor kunstbranchen, bl.a. med Asger Jorn og Jørgen Nash. Efter en del rejsen rundt i Europa, flytter Nakajima til København og senere til Sverige.
I Sverige bliver han optaget på kunstakademiet og fortsætter sine studier. Han bliver også tovholder på den skandinaviske Fluxus bevægelse, hvilket giver ham mulighed for at invitere kunstnere fra hele verden på besøg. Nakajima beskæftiger sig med maleri og performance, og i 1968 omdanner han sit atelier til Landala Modern Art Gallery.

I Nakajimas kunst ser vi en masse forskelligartede indtryk. Den japanske tradition sammenblandet med europæisk tradition, der i sit udtryk er let, legende og poetisk. Det store fokus på energi, som både ses i de vibrerende kompositioner, går også igen i motivvalget hvor sole i forskellige farver ofte er synlige. Heraf kommer også hans tilnavn, ”Solens Søn”. Ofte bruges grundfarverne rød, grøn, gul og blå på de hvide lærreder, der også får lov til at komme til syne. Det energiladede udtryk rummer både vildskab og harmoni. En længelsfuld og dog munter jagt på at afbilde det umulige og det flyvske danner rammerne for Yoshio Nakajimas smukke udtryk.
Yoshio Nakajima har været med til at arrangere mere end 500 happenings, blandt andre med Yoko Ono, John Cage, Robert Rauchenberg og Jørgen Nash. Politisk har de det tilfælles, at de interesserer sig for økologi og de oprindelige naturfolk, som de kæmper for får en ordentlig fremtid. De er politisk opfattet nærmest som en slags anarkister eller autonome.
Galleri Mernild | Østergade 47, 7400 Herning  | Tlf.: +45 23930405 | mernild@webspeed.dk